İHRACAT BEDELİNİN YURDA GETİRİLMEMESİ HALİNDE VERİLEN İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ

İHRACAT BEDELİNİN YURDA GETİRİLMEMESİ HALİNDE VERİLEN İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ


Son zamanlarda ihracatçı şirketlerin en sık karşılaştığı durumlardan birisi alacakların süresi içerisinde yurda getirilmemesi nedeniyle kesilen idari para cezalarıdır. Uygulamada verilen idari para cezalarını ödemek isteyen şirketler nereye ve nasıl ödeme yapacakları konusunda bilgi almakta zorlanmakta; idari para cezasına itiraz etmek isteyenler ise itiraz dilekçesinde yazılması gereken hususları bilememekte ve bu nedenle hak kayıpları meydana gelmektedir. Önemle belirtmek gerekir ki hakkınızda idari para cezası kararı verilmeden önce Vergi Dairesi tarafından gönderilen ihtarnameye vereceğiniz cevaplar ile bu durumu engellemek veya geciktirmek mümkündür. Bu yazımız ile bu konuda mağdur olan kişilere bilgi vermek amaçlanmıştır.

7/8/1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile 4/9/2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018- 32/48)’in 12 nci maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak İhracat Genelgesi hazırlanmıştır.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esaslar, İhracat Genelgesi’nde düzenlenmiştir. Kural olarak ihracat bedelinin yurda getirilme süresi 180 gündür. Bu süre, fiili ihraç tarihinden itibaren işlemeye başlayacaktır. 180 gün azami süre olup bedelin, ithalatçının ödemesinin ardından getirilmesi esastır. Fiili ihraç tarihi ise, eşyaya ilişkin ihracat beyannamesinin kapanma tarihidir.İhracat işlemlerine ilişkin sözleşmelerde bedelin 180 günden fazla sürede ödenmesi öngörülebilir. Bu durumda, bedelin getirilme süresi, vade tarihinden itibaren 90 gündür.

İhracat bedelinin yurda getirilmesi zorunlu olup getirilmemesi veya bu husustaki işlemlerin tamamlanmaması halinde sorumlular hakkında idari para cezasına karar verileceği düzenlenmiştir. 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 1. maddesi “Kambiyo, nukut, esham ve tahvilat alım ve satımının ve bunlar ile kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetlerin ve ticari senetlerle tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikaların memleketten ihracı veya memlekete ithalinin tanzim ve tahdidine ve Türk parasının kıymetinin korunması zımnında kararlar ittihazına Cumhurbaşkanı salahiyetlidir.”şeklindedir.

Aynı Kanun’un 3. maddesi ise Cumhurbaşkanının bu Kanun hükümlerine göre yapmış bulunduğu genel ve düzenleyici işlemlerdeki yükümlülüklere aykırı hareket eden kişiler için idari para cezası verilmesi hususunu düzenleme altına almıştır. İhracat bedelinin yurda getirilmemesinden ihracatçı sorumludur.

İdari para cezasına karar vermeye Cumhuriyet Savcıları yetkili kılınmıştır. Tebliğ edilen idari yaptırım kararında kabahat eylemi olarak “Alacakların Süresi İçerisinde Yurda Getirmeyenler” yazılmaktadır. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu’nda düzenlenmiştir.Savcılık tarafından verilen idari para cezalarına karşı, tebliğden itibaren 15 gün içerisinde ilgili Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebilir.

15 günlük itiraz süresi içerisinde idari yaptırım kararına itiraz etseniz dahi hükmedilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 1 Ay içinde en yakın vergi dairesine veya maliye veznesine ödemeniz halinde 1/4 indirimden yararlanmanız mümkündür. Böylelikle yapılacak itirazın kabul edilmesi halinde, ödenen indirimli tutar iade alınabilecek, itirazın kabul edilmemesi halinde ise indirimli tutar üzerinden ödeme gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bu konu hakkında hukuki danışmanlık almak ve dava sürecinizi uzman avukatlar ile takip etmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Global Hukuk & Danışmanlık söz konusu hukuki ihtilaflar konusunda alanında uzman olup bünyesinde bulunan uzman avukatlar aracılığı ile hukuki yardım sağlamaktadır.

——————————————————————————–

SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde yer alan materyaller Global Hukuk ve Danışmanlık tarafından hazırlanmış olup sadece bilgilendirme amaçlıdır ve hukuki tavsiye niteliği taşımaz. Bilgilerin iletilmesi, bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratma amacı taşımaz ve makbuz teşkil etmez. Bu web sitesi ve ilgili yazı yasal konular hakkında bilgi içerir ve uygun yargı alanında yetkili ve nitelikli bir avukatın hukuki tavsiyesinin yerini tutmaz. Global Hukuk ve Danışmanlık, bu sitenin içeriğinden herhangi birine veya tümüne dayanılarak yapılan veya yapılmayan işlemlerle ilgili her türlü sorumluluğu açıkça reddeder.

YASAL UYARI ve TELİF HAKLARI:Bu web sitesinin içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, belge, vb.) GLOBAL Hukuk & Danışmanlık’ a ait olup, 5846 sayılı Fikri ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Bu hakları ihlal eden kişiler, 5846 sayılı Fikri ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan hukuki ve cezai yaptırımlara tabi olurlar. Sitede yer alan ve hukuken koruma altında bulunan eserler ancak kişisel bilgi edinme amacıyla kullanılabilir. Ticari kullanım amacı taşımasa dahi, kişisel kullanım ve bilgi edinme amacını aşar nitelikte olan çoğaltma-dağıtma-haber yapma-yayımlama, vb. fiiller hak sahibi olan Avukat Ahmet Bilal DİKDOĞMUŞ tarafından dava ve şikayete muhatap olacaktır.

GLOBAL Hukuk & Danışmanlık’ tan yazılı izin alınmadıkça;

1-) Bu sitede yer alan makale ve yazılar atıf kurallarına uygun olacak biçimde atıf yapılıyor olsa dahi kopyalanamaz. Sitede yer alan bir görsel, fotoğraf, blog, resim, belge, yazı, makalenin bir bölümünün veya tamamen kopyalanmak suretiyle kullanımının suç teşkil ettiği hatırlatılmalıdır.

2-) Sitede yer alan eserlerin bütünü veya bir kısmı yada sitenin bütünü veya bir kısmı değiştirilerek veya başka bir suretle diğer bir internet sitesinde veya yazılı, basılı evrakta kullanılamaz.

3-) Türk Patent Marka Kurumu’ nda tescilli marka konumunda olan “Global Hukuk” ibaresi ve logosu üçüncü kişiler tarafından kullanılamaz.


GLOBAL Hukuk & Danışmanlık

 

Language »